27.01.2014 | Kategoria: Yleinen

Miten ripaus buddhismia yhdistetään sopimusjuridiikkaan? Ainakin asenteesta voi lainata paljonkin.

Oman sopimusfilosofiani mukaan sopimukset ovat arkipäivää, tarpeellisia apuvälineitä ja niiden pitäisi olla niin selkeitä ja helppolukuisia, että jos ei nyt kuka tahansa niin ainakin jokainen sisälukutaitoinen pystyy sopimuksen lukemalla ymmärtämään pääpiirteissään, mistä on sovittu.

Eräs buddhismin viisauksia on ymmärrys siitä, että taitavuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen tarvitaan aloittelijan mieli, beginner’s mind. Kuten Zen-guru Shunryu Suzuki sanoo ”In the beginner’s mind there are many possibilities, in the expert’s mind there are few.” Niin hieno ajatus, joka ei väheksy asiantuntijuutta, mutta korostaa nöyryyttä.

Tätä periaatetta (tähän saakka tietämättäni) noudatan sopimusten parissa. Monimutkaisiin ja pitkiin sopimuskokonaisuuksiin helposti hukkuu, kun uppoutuu sanamuotoihin ja nyansseihin yksittäisten ehtojen sisällä. Kuitenkin hienoimpienkin yksityiskohtien merkitys jää olemattomaksi, jos perusasiat jäävät epäselväksi, jos sopimuksen ulkopuoliselle lukijalle ei avaudu, mistä on ollut tarkoitus sopia.

Hyvä tapa on ottaa nysväämisen jälkeen luova tauko ja lukea sopimus vielä kerran läpi ja sillä kertaa aloittelijan mielellä, ajatellen ”jos en tietäisi asiasta mitään, ymmärtäisinkö silti mistä on kyse”. Aina silloin tällöin sattuu, että nolous iskee ja huomaan kompastuneeni omaan muka-erinomaisuuteeni. Se on hienoa, kun sen oikein oivaltaa.